Kurban ve Ramazan Bayramı Namazları, her sene belli dönemlerde kılınmakta olan ve Müslümanlar için değerli ibadetler arasında yer alır.
Ayrıca Müslüman camiasında birlik ve beraberlik olmayı temsil etmektedir. Ramazan ayının bitmesinin ardından bir sonraki gün kılınmakta olan bir namaz vardır. Bu namazın şafak vaktinde kılındığı bilinir. Ayrıca Kurban Bayramı namazı da belirlenmekte olan tarihler çerçevesinde Ramazan Bayramı gibi şafak vaktinde kılınmaktadır.
Bayram namazı nasıl kılınır veya kimler bayram namazı kılmak için uygundur. Genellikle bayram namazları buluğ çağına eren ve akıl sağlığı yerinde olan tüm Müslümanlara düşmekte olan bir ibadettir.
Mezheplere göre bayram namazı kılınması farklıdır. Özellikle Hanefi mezhebinde bayram namazı kılmak vacip iken şafi mezhebine göre ise sünnet olarak kabul edilmektedir.
Bilindiği üzere Kurban ve Ramazan bayramları senede sadece birer defa kılınmaktadır. Böylece bir yılda Müslümanların kılması gereken sadece iki bayram namazı bulunmaktadır.
Bayram namazının kılınmasının en önemli amacı Allah’a şükretmek ve teşekkür etmektir. Adından da anlaşılacağı üzere şükür ibadeti olarak da ifade edilmektedir. Oruç tutabilmenin ve Kurban bayramına ulaşmanın zevki ve şevki ile Müslümanlar bayram namazı kılarak Allah’a şükretmektedirler.
Bayram Namazı Kaç Rekat?
Bayram namazı rekat sayısı genellikle 2 olarak bilinir. Bayram namazı kılınmadan önce niyet edilmektedir.
Bayram namazı 1. Rekat Kılınışı
- Öncelikle imam sesli bir şekilde allahuekber diyerek tekbir getirmektedir. Daha sonra eller bağlanır.
- Ardından Sübhaneke duası okunmaktadır. Daha sonra imam aracılığıyla yapılması gerekli olan tekbirlere geçilmektedir.
- Ardından imam aracılığıyla “Euzu-Besmele” çekilerek Fatiha suresi okunur. Fatiha suresini sadece imam okur ve cemaat sessizce dinlemektedir. Daha sonra rüku ile secdeye gidilir.
Bayram namazı 2. Rekat Kılınışı
- İmam öncelikle sessizce Euzu besmeleyle başlamaktadır. Daha sonra Fatiha ve bir zammı sure okumaktadır.
- Ardından Allahu Ekber diyerek tekbir getirir. Bu süreçte toplamda 4 tane tekbir getirilmektedir. 4. tekbirde doğrudan rükuya gidilmektedir. Daha sonra rüku ve secde yaptıktan sonra oturulur. Oturma sırasında tahiyyat, Salli barik ve rabbena duaları sırasıyla okunur. Daha sonra selam verilir.
- Ardından tüm cemaatle birlikte 3 defa teşrik tekbiri söylenmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz aşamaları doğru bir şekilde yerine getiren kişiler “Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Sorusunun yanıtını bulmuş demektir.
Bayram Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Ramazan Bayramı namazı için gerekli olan niyet şu şekildedir;
“Niyet ettim niyet eyledim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.”
Kurban Bayramı Namazına niyet etmek şu şekilde yapılır;
“Niyet ettim, niyet eyledim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama.” diyerek tasdik ve kalp haliyle yapılmaktadır.
Teşrik Tekbirleri Nedir? Nasıl Okunur?
Kurban Bayramı tekbirleri olarak ifade edilen ve pek çok sayıda Müslüman’ın Kurban Bayramı arefesinde ki sabah namazı ile başlayarak kurban bayramının 4. gününü takip eden ikindi namazını da içeren bir tekbirdir. Ayrıca farz olmakta olan namazların ardından da teşrik tekbiri çekilmektedir.
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri
اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri Okunuşu
Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.
Kurban Bayramı’nda Okunan Teşrik Tekbiri Anlamı:
Allah her şeyden yüce ve büyüktür, Allah her şeyden yücedir, Allah’tan başka hiçbir ilah ve güç yoktur, Allah her şeyden yüce ve büyüktür Allah her şeyden yücedir ve hamd yalnızca O’na mahsustur.
Bayram Namazı Kimlere Vaciptir?
Bayram namazı kılabilmek için ergenlik çağına gelmiş olan kişiler ve zihin sağlığı normal bir birey olan Hanefi mezhebine dahil olmakta olan müslümanlar için bayram namazı vacip olarak bilinmektedir.
Bayram Namazının Diğer Namazlardan Farkı Nedir?
- Bayram Namazı, diğer kılınan namazlara göre ekstra getirilen tekbirler nedeniyle farklılık oluşturmaktadır.
- Bunların yanında cuma namazı öncesinde okumakta olan hutbe, bayram namazı sonrasında okunması amacıyla değişiklik göstermektedir.
Bayram Namazı Evde Kılınır Mı?
En çok sorulan sorulardan biri de bayram namazı evde kılınabilir mi? Bayram namazı cemaatle kılındığı için kolayca cemaatin bulunduğu yerlerde onlara eşlik ederek kılmak en doğrusudur.