Günümüz otomobillerinde bulunan bir sistem olan motor kontrol ünitesi (ECU) nedir ve ne işe yarar? ECU’nun otomobildeki görevi nedir sorularına yanıt arayacağız.
Bilgisayar teknolojisi gün geçtikçe daha fazla gelişiyor. Ancak 90’lı yıllarda tüm makineler bilgisayarlar tarafından kontrol edilmeye başladı. Çünkü bilgisayar sistemleri sıfır hata ile çalışırken oluşabilecek hataların önüne geçmekteydi. İşte bu yazılımsal sistemler otomobillerde de kullanılmaya başladı. Buna motor kontrol ünitesi (ECU) adı verildi.
Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Adından anlaşılacağı üzere aracınızın motorun kontrol eden bir bilgisayar sistemidir. Halk arasında otomobilin beyni adı verilen sisteme verilen addır. Motor kontrol ünitesinin kısa adı ise ECU olarak belirlenmiştir. Çalışma şekli ise oldukça karmaşıktır.
Motor ve bileşenlerinde bulunan sensörler üretici tarafından önceden belirli bir değere belirlenmiştir. Örneğin bir eksantrik mili konum sensörünü ele alalım. Eksantrik milinin konumuna göre ECU’ya bilgi veren bir sensördür. Çünkü bu mil dönüşü sırasında valflerin açılıp kapanmasını sağlar. Eksantrik milinin dönüşüne göre ECU motora alınacak hava ve yakıttan tutun, egzoz zamanlamasını ve ateşleme sıralamasını belirler. Eksantrik sensörü dönüş şekline göre 1.5 ile 5 volt aralığında bir sinyali ECU’ya gönderir. ECU’da voltaj değerine göre milin konumu hesaplayıp ölçer.
Kısaca ECU, bu sensör gibi onlarca parçanın üzerinde bulunan sensörleri izleyerek aracınızın en verimli ve performanslı bir şekilde çalışmasını ayarlar. Günümüz araçlarında artık ECU bulunmaz. Çünkü eski araçlarda şanzıman beyni, motor beyni, ABS beyni vs vs gibi pek çok sistem kullanırken gelişen teknoloji ile birlikte bunların hepsi güç kontrol modülünde (PCM) toplanmıştır. Yine de aracınız 2010 modelden daha eski ise büyük ihtimal bir ECU barındırır. Aracınızda eğer bir arıza lambası varsa beyin olduğu anlamına gelmektedir.
Gösterge panelinde bir motor arıza ışığı yandığı zaman aracınızda bir sorun var demektir. Ancak nerede olduğunu bilmeniz için ECU’ya bağlanmak gerekir. ECU’da bulunan arıza kodlarına OBD-2 hata kodları adı verilir. Her sensörün ortalama 4-5 hata kodu bulunur. Bir OBD-II tarayıcı bulunan bilgisayarla aracınızın ECU’suna bağlanırsanız verilen kodların numarası arızanın olduğu parçayı direk olarak gösterecektir.