Radyatör Hortumu Neden Şişer ve Sertleşir?


Otomobillerin soğutma sisteminin önemli parçalarından olan radyatör hortumu neden şişer ve sertleşir? Radyatör hortumu şişmesi sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Otomobillerimizin motorunda sürekli bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda muazzam bir sıcaklık ortaya çıkar. Bu sıcaklığın sürekli olarak belirli bir seviyede tutulması gerekmektedir. Yani 85-95 derece arasında olması gerekir. İşte bunun için motor soğutma sistemi vardır. Motorda ısınan su belirli bir sıcaklığa erişene kadar termostat kapalıdır. Böylelikle su çabuk ısınır ve motor normal çalışma sıcaklığına çabuk gelmiş olur. Sıcaklık 90 derece civarına geldikten sonra termostat açılır ve su soğutulmak üzere hortumlardan geçerek radyatöre gider. Radyatörde soğutulan su yeniden motora gönderilir. Bu devir daim motor çalıştığı süre boyunca sürekli olarak devam eder. 

Radyatör Hortumu Neden Şişer veya Sertleşir?

Radyatör hortumlarının motor ne kadar çalışırsa çalışsın yumuşak olması gerekir. Zaten bir tamirciye gittiğiniz zaman ilk olarak hortumu sıktığını görürsünüz. Bunun sebebi şişme ve sertleşme yapıp yapmadığını kontrol etmesidir. Çünkü radyatör hortumunun şişmesi gerek motor içerisinde basınç olduğu anlamına gelir. Şimdi gelin radyatör hortumunun şişmesinin sebeplerine tek tek bakalım.

1- Radyatörün Tıkalı Olması: Otomobil su radyatörü bakır veya alüminyum alaşımdan yapılmıştır. İçerisinde küçük su kanalları vardır. Eğer radyatör içerisindeki bu kanallar tıkanırsa su sirkülasyon olamaz. Bunun sonucunda radyatör hortumunun şiştiğini göreceksiniz.

2- Termostat Arızası: Termostatın görevi su sıcaklığı sabit tutmaktır. Ancak kapalı halde arıza yaparsa su soğutulamadığı için sürekli olarak ısınır. Bunun sonucunda basınç artmaya devam eder ve radyatör hortumunun şişmesine neden olur.

3- Üst Kapak Contasının Yanması: Motor bloğu ile silindir kapağı arasında su sızdırmazlığını sağlamak için bir conta kullanılır. Aşırı hararete bağlı olarak bu conta yanabilir. Bunun sonucunda su yanma odasına sızar ve bir basınç oluşturur. Sonuç olarak radyatör hortumunun şişmesine neden olur.

4- Fan Müşürü Arızası: Fan müşürü veya diğer adıyla fan sensörü, aracın radyatöründe bulunan fanın devreye girmesini sağlayan bir çeşit ısı ölçerdir. Fan müşürü arıza yaparsa fan geç açılabilir ve suyun aşırı ısınmasına neden olur. Bunun sonucunda aracınızın radyatör hortumunda sertleşme olmasına neden olur.

5- Radyatör Kapağı Arızası: Radyatör kapağının görevi sadece sisteme su doldurmak değildir. Bu kapak bir çeşit valftir. Radyatör su sıcaklığı arttığı zaman yukarı doğru kalkarak basıncı kontrol etmek için suyun genleşme kabına geçişine izin verir. Böylece radyatör basıncı sürekli olarak kontrol edilmiş olur. Eğer bu kapak arıza yaparsa fazla basınç tahliye edilemez ve hortumların şişmesine neden olur.

6- Motor Bloğu ve Üst Kapak Çatlağı: Aracınızın motor bloğu ve üst kapakta çatlak oluşursa bu soğutma suyunun yanma odasına sızmasına neden olabilir. En nihayetinde aşırı hararete neden olabileceği için radyatör hortumunun sertleşmesi görülebilir.

Sonuç olarak radyatör hortumu şişmesi demek sistemde bir basınç olduğunu yani motorun hararet yaptığını göstermektedir. Bu şekilde aracınızı kullanmaya devam etmeniz, basıncın daha fazla artarak aracınızda daha pahalı ve ciddi arızalara neden olabileceğidir. Radyatör hortumunu baş parmağınızla sıktığınız zaman sem sert yaş gibi olmamalıdır. Ayrıca görsel olarak incelediğiniz zaman düz bir şekilde gelmelidir. 

Yazıyı Değerlendirir misiniz?
[Toplam: 11 Ortalama: 5]

Comments are disabled.