Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır? Güncel şekli ile nasıl yapılması gerektiğine dair detaylı bilgiler aktarmak istedik👇
Bina güçlendirme, hasar görmüş binalara uygulanan bir yöntemdir. Herhangi bir neden dolayı binalar hasar görerek, dayanıklılığını kaybedebilir. Kolonlar, kirişler, temel veya duvarlar hasar gördüğünde bina da güçsüzleşir.
BUNA DA BAKIN👇
Binanın kullanım durumu, doğal afetler, bina yapımında kullanılan malzemeler ve binanın yaşı gibi etkenlerden dolayı güçlendirme yapılması gerekebilir.
Binanın çürümesi, hasar görmesi ve yıpranmasına karşın uygulanacak olan çeşitli yöntemler ile bina sağlamlaştırılabilmektedir. Peki, bina güçlendirme nasıl yapılır ve hangi yöntemler kullanılır?
Bina Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?
Bina güçlendirme ile ilgili en önemli noktalardan birisi de her binanın gereksinimi olan ihtiyaçların farklı olduğudur. Her yapının hasar oranı ve depreme karşı göstereceği mukavemet farklıdır. Bunun için bina güçlendirme yapılacak olan yerin, uzmanlar tarafından çok yönlü olacak şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Bilinçsiz bir şekilde yapılacak olan bina güçlendirme yöntemleri, daha fazla hasarın oluşmasına sebep olabilir. Bina güçlendirme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ülkemizde en çok tercih edilen bina güçlendirme yöntemleri içerisinde genellikle çelik, beton ve karbon fiber malzemeleri tercih edilmektedir. Bu malzemeler özellikle kolon güçlendirmesinde kullanılır.
- Kolon güçlendirme yönteminde, binanın daha dayanıklı ve güçlü olması için çelik malzemeler tercih edilmektedir.
- Duvar ekimi yöntemi yine demir veya çelikten örme işlemi ile uygulanan bina güçlendirme yöntemlerinden biridir. Filiz ekimi olarak da bilinen işlemden sonra, mantolama uygulamaları daha avantajlı şekilde uygulanabilir.
- Betonarme, çelik, kolon mantolama uygulamaları bina güçlendirme yöntemleri içerisinde yaygı olarak kullanılan yöntemlerdir.
- Kanat ekleme, eski ve yeni betonları kaynaştırma, epoksi enjeksiyonu yöntemleri de yapı güçlendirme uygulamaları içerisinde yer alır.
- Bina güçlendirme uygulamaları hem iç, hem de dış cephenin güçlendirmesine yönelik yapılan pek çok yöntemi içermektedir. Temel kuvvetlendirme gibi yöntemler de en sık başvurulan bina güçlendirme işlemlerindendir.