Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir? KEP Adresi Nasıl Alınır?


Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP adresi artık kurumlar arası yazışmalarda büyük kolaylık sağlayan bir sistemdir. Peki ya KEP adresi nedir? KEP adresi nasıl alınır? KEP adresi almak için gerekli bekler nedir?

KEP açılımı Kayıtlı Elektronik Posta anlamına gelmektedir. KEP adresini kurumsal olan tüm firmalar ve devlet kurumları almaktadır. Hatta KEP adresi kamu kurumlarında bulunması zorunludur. Her kurumun bir KEP adresi bulunmak zorundadır.

KEP Adresi Ne İşe Yarar?

Kayıtlı elektronik posta adında da anlaşılacağı üzere bir tür e-posta işlemidir. Aynı mail adresi alır gibi her kurumun kendi kep adresi olur. Ancak KEP adresini bildiğimiz e-posta’dan ayıran yön ise KEP ile gönderilen evrakların bir e-imzaya ihtiyaç duymasıdır. KEP üzerinden gönderilen her türlü belge onaya tabi tutulduğu için resmi belge unvanını taşımaktadır. 

KEP sistemi üzerinden gönderilen her evrak resmi belgedir ve delil niteliğindedir. Bildiğimi maillerin içerikleri kolayca değiştirilebilirken KEP üzerinden gönderilen evrak e-imza ile onaylandıktan sonra kesinlikle değiştirilemez. 

KEP sisteminin amacı kurumlar arası yazışmalarda zaman kaybını engellemek ve kağıt israfının önüne geçmektir. Örneğin A bakanlığından B bakanlığına yazılan bir evrak önceleri posta yoluyla fiziki olarak gönderilirdi. Bu da aynı şehirde bile 2 gün sonra gelmesine neden olurdu. Ancak KEP sayesinde iki kurum arasında yazışmalar dakikalar içinde gitmektedir.

KEP sistemi PTT tarafından yönetilen bir sistemdir. 

Örnek bir KEP adresi

KEP Adresi Nasıl Alınır?

KEP adresi almak için size en yakın bir PTT merkezine gerekli evraklar ile başvurmanız yeterlidir.

KEP Adresi İçin Gerekli Belgeler

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemine kaydolmanız için bir takım evrakları tamamlamanız gerekmektedir. KEP adresi almak için gerekli evraklar şu şekilde

Şahıs Gerçek Kişi Başvurularında

  • Nüfus Cüzdanız veya kimlik yerine geçen diğer belgeler. (Pasaport, sürücü belgesi veya resmi belge)
  • PTT sitesinden KEP hesabı ön başvurusu numarası

Gerçek Kişi Adına Vekâletname İle Yapılan Başvurularda

  • Vekaletname
  • Kimlik belgesi
  • Online Ön Başvuru Numarası

Gerçek Kişinin Vasisi Tarafından Yapılan Başvurularda

  • Vasilik Belgesi
  • Kimlik belgesi
  • Online Ön Başvuru Numarası

Ergin Olmayan Gerçek Kişinin Velayet Sahibi Tarafından Yapılan Başvurularda

  • Velayete ilişkin Belge
  • Kimlik Belgesi
  • Online Ön Başvuru Numarası

 

Kamu Kurumu Başvuruları

DETSİS Numarası bulunan Kurumlar Online Ön Başvuru sırasında Kamu Kurumu olarak başvurmalıdır.
  • Kurum üst düzey yetkilisince imzalı resmî yazı (Resmî yazıda Kurumun DETSİS numarası açıkça yer almalıdır. Resmi yazı örneği Kamu Kurumu Başvuru Belgelerinde mevcuttur.). Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası, Başvuru Belgeleri ile ilgili detaylı bilgiye Kamu Kurumu Başvuru Belgelerinden, işlemlerin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiye Online Başvuru Ve Ön Başvuru Sayfamızdan erişebilirsiniz.
Yazıyı Değerlendirir misiniz?
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Comments are disabled.