Yatay geçiş nasıl yapılır konusunda kısa ve öz bilgilere sahip olmak isteyen yetenekli gençler için harika bir rehber hazırlamak istedik….
Yatay geçiş, bir üniversite öğrencisinin sahip olduğu bölümü başka bir üniversitede okuması, farklı bir üniversitede başka bölüm okuması ya da kendi üniversitesi içerisinde başka bölüme geçmesi anlamına gelir.
Güncel yatay geçiş nasıl yapılır?
Yatay geçiş; günümüzde öğrencinin not ortalaması, ÖSYM puanı gibi bir takım kurumsal şartlar ile mümkün olmaktadır. Bu yanıtımız ile yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır konusunu da cevaplamış olalım.
Yatay geçiş aynı zamanda tüm sınıflarda yapılabilmektedir.
Üniversite dışı yapılmak istenen tüm yatay geçişler için öğrencinin not ortalaması ve merkezi yerleştirme puanı şeklinde geçiş yöntemi olmak üzere kendi içinde 2 ye ayrılır.
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde-1) Başvuru Koşulları
Kaydolunan yılda geçerli olan merkezi yerleştirme (ÖSYM) puanı, yatay geçiş ile geçilmek istenen programın taban puanı karşılaştırılır.
ÖSYM puanı geçilmek istenen programın taban puanına eşit ya da daha yüksek ise program eşdeğerliğine önem verilmeksizin hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıfların her biri için yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Tüm bunlar neticesinde de Bahar döneminde Ön Lisans programları ile birlikte Lisans Bölümleri için ayrıca yatay geçiş başvurusu yapılabilmektedir. Hazırlıkta yatay geçiş nasıl yapılır merak edenlerde benzer şekilde gerekli işlemleri yürütebilir.
Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Başvuru Formu
- Öğrenci Belgesi
- Transkript
- ÖSYS sonuç belgesi
- Disiplin durumunu belirten belge
- Lise diplomasının fotokopisi
- Ders planı
- Ders içerikleri
- Yurtdışı başvurusu yapacaklardan okunan üniversitenin ülkemizde tanındığına ilişkin denklik belgesi.
- Üniversitelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı kısmına başvurular kolay bir biçimde yapılabilir.
- Öğrenciler tarafından yapılan başvurular, ilgili okulların komisyon üyeleri tarafından incelenir ve uygun bulunması halinde kayıt için hak kazanılır.
BUNA DA BAKIN👇 Alerji testi nasıl yapılır? Hangi Bölümlere Gidilir? - Detaybilgi.com