Bir sürücün en son isteyeceği arızalardan bir tanesi marş basmasına rağmen arabanın çalışmamasıdır. Bu yazımızda arabanın marşının basmasına rağmen motorun çalışmamasının nedenleri hakkında bilgi vereceğiz.
Her şeyden önce motorun nasıl çalıştığı hakkında bilgi verirsek sizler için daha faydalı olacak. Arabanızın direksiyonuna oturduktan sonra önce kontağı bir tur akü açılacak kadar çevirirsiniz. Ardından krank yapması için anahtar biraz daha ileri itilir. Bu sırada motor dönmeye başlar ve bir kaç saniye sonra arabanız kendi kendine çalışıyor hale gelir.
Siz kontak anahtarını marş alması için çevirdiğinizde marş motoru, volan dişlisini çevirmeye başlar. Bu sırada pistonlar yukarı aşağı doğru hareket ederken silindir yanma odasına yakıt püskürtülür. En sonunda ateşleme sistemi devreye girerek aracınızın motoru kendi kendine çalışabilir hale gelir. Ama
Marş Basmasına Rağmen Motor Çalışmaması Nedir?
Bunun almanı çok basittir. Anahtarı çalıştırmak için çevirdiğinizde marş motorunun sesini dinleyin. Eğer ses geliyor ama motor kendi kendine çalışmıyorsa işte burada bir arıza var demektir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Şimdi gelin bunlara tek tek bakmaya çalışalım.
Marş Basmasına Rağmen Motorun Çalışmamasının Nedenleri Nelerdir?
Arızalar çözüm sırasında muhakkak iyi bir oto ustası tarafından teşhis edilmelidir. Kötü ustalar sizin para ve zaman kaybına neden olabilir. Bunun için sanayiye gitmeden önce arızanın kaynağı hakkında biraz bilginiz olması faydalı olacaktır.
1- Yakıt Pompası Arızası
Motorun çalışması için yakıt deposunda bulunan yakıt elektrikli bir pompa tarafından öne emilir. Basınçlı yakıt önce yakıt filtresine oradan enjektörlere geçer. Son olarak silindir yanma odasına püskürtülür. En sonunda ise motor çalışmış olur. Eğer yakıt pompasının basınç değeri azalırsa, yeterli miktarda benzini gönderemeyebilir. Sonuç olarak aracınızın motoru çalışmaz. Eğer kontağı açtığınızda hafif bir uğultu sesi gelmiyorsa veya arka taraftan gelen rahatsız edici bir ötme tarzı ses varsa yakıt pompası arızalı olabilir.
2- Yakıt Hattında ve Yakıt Filtresinde Tıkanma
Pompanın sağlam olduğundan emin olduktan sonra bu sefer yakıtın enjektörlere kadar geçiş yollarına bakmanız gerekiyor. Depo ile motor arasında yakıt sızıntısı görüyorsanız Benzin hortumlarında bir çatlak ve sızıntı var demektir. Bunun hemen çözülmesi gerekir. Çünkü dışarı sızan benzin yangına sebep olabilir. Daha sonra yakıt temizlenmek üzere yakıt filtresine gelir. Her yakıtın içinde muhakkak biraz tortu vardır. Bu kalıntılar zamanla yakıt filtresinin tıkanmasına neden olur. Tıkalı yakıt filtresi benzinin enjektörlere geçmesine engel olur.
3- Buji ve Ateşleme Sistemi Arızaları
Ateşleme sistemi buji, buji kablosu, distribütör ve bobin gibi bileşenlerden oluşur. Eğer bunlardan bir tanesinde bile arıza olursa aracınızın çalışması engellenebilir. Ateşleme sistemi adından anlaşılacağı üzere motorun içerisindeki yakıtın tutuşturulması için önemlidir.
4- Motora Hava Girmemesi
Fizik kurallarını herkes bilir. Yanma olması için oksijen olması gerekir. Hava ve yakıt karışımının tutuşması için de motora hava emilmesi gerekmektedir. Dış çevre çok kirli olduğu için hava motora emilmeden önce filtre edilmelidir. Bunun için hava filtresi adı verilen parça kullanılır. Eğer ihmal ederseniz ve filtre uzun süre değişmezse tıkanabilir ve motorun havasız kalmasına neden olabilir.