Gün Dönümü Nedir? Kış ve Yaz Gün Dönümü Tarihleri


Dünya’da 4 mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarıdır. Coğrafyada kullanılan gün dönümü ne anlama gelmektedir. Gün dönümü tarihleri hangi günlerdir. Hepsinin cevabı bu yazımızda.

Gün dönümü yılda iki defa gerçekleşen coğrafik bir durumdur. Dünyamız kuzey ve güney yarım küre olmak üzere ikiye bölünmüştür. Kuzeyde kış yaşanırken, Güney yarım kürede yaz mevsimi yaşanmaktadır. Ancak Dünyanın karasal olarak büyük kısmı kuzey yarım kürede olduğu için mevsimler kuzey yarım küreye göre ayarlanmaktadır.

Yaz Gündönümü – Tarih 21 Haziran

Güneş ışınları kuzey yarım küreye en büyük açılarla düşmektedir. Bu günden sonra kuzey yarım kürede gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlamaktadır. Kuzey yarım kürede en uzun gündüz, güney yarım kürede ise en uzun gece yaşanmaktadır. 

Halk arasında bu güne kuzey yarım kürede yaz ayının başlaması adı verilir.  

Kış Gündönümü – Tarih 21 Aralık

Güneş ışınları güney yarım küreye en büyük açılarla düşmektedir. Kuzey yarım kürede en uzun gece, güney yarım kürede ise en uzun gündüz yaşanmaktadır. Bu günden sonra kuzeyde günler uzamaya, güneyde ise kısalmaya başlamaktadır. Kuzey yarım kürede kara kış dedikleri mevsim yaşanmaya başlamaktadır. 

Yazıyı Değerlendirir misiniz?
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Comments are disabled.