Diyagnostik tekniği otomobillerin arızalarını bulmakta kullanılan bir kodlar serisidir. Peki ya diyagnostik nedir ve ne işe yarar? Diyagnostik tekniği nedir?
Eskiden otomobillerde bir arıza meydana geldiği zaman gözle görülür ve fiziksel bir hata olana kadar sürücü bu durumdan haberdar olamazdı. Örneğin aracın hava/yakıt karışımı bozulduğunda sürücü arabanın çekmediği veya fazla yakıt yaktığı zaman haberdar olurdu. Ancak gelişen bilgisayar teknolojisi otomobillerde de kendini gösterdi ve araçlara özel bilgisayarlar kullanılmaya başladı.
Diyagnostik Nedir?
Gelişen bilgisayar teknolojisyle birlikte otomobillerde de bilgisayar sistemleri kullanılmaya başladı. Bu sisteme motor kontrol ünitesi (ECU), Güç kontrol ünitesi (PCM) isimleri verilir. Bu beyin sistemleri aracın tüm bileşenlerinde bulunan sensörler yardımıyla bilgi alırlar. Sensörlere ECU’dan bir elektrik sinyali gider, sensör parçanın çalışmasına göre daha önceden programlanmış değerlerin içinde bir dönüş sinyali gönderir. Böylelikle parçanın çalışma şekli sürekli olarak bilgisayar tarafından kontrol edilir. Her sensörün kendine ait kodları vardır. Bu kodlara OBD-2 arıza kodları adı verilir. OBD’nin açılımı “yerleşik teşhis kodları” (On-board diagnostic) anlamına gelmektedir.
Diyagnostik kodları ECU’ya daha önceden programlanmış kodlara verilen isimdir. Her parçanın kendine ait bir kodu vardır. Genelde “P” ile başlarlar. Örneğin P0100 arıza kodu “Kütle Hava Akış Metre Devre Arızası” anlamına gelmektedir. Kısaca diyagnostik aracın beynine daha önceden yazılmış arıza kodları anlamına gelmektedir.
Diyagnostik Tekniği Nasıl Yapılır?
Aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası verdiği zaman bir hata kodu veriyor demektir. Bunun için bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Ancak herhangi bir bilgisayar olmaz. Çünkü üstünde aracınızın marka ve modeline uygun arıza kodlarının yüklendiği bir programa ihtiyaç duyar. ECU’ya bir port yardımıyla bağlanılır ve aracın beyni taranır. Hangi arıza kodlarını veriyorsa, o parçalarda sorun var demektir. Burada tarama yaparken kodların ne anlama geldiğini bilmek çok önemlidir. Bilgisayarı bağlamak için gerekli fiş yani porta uygun giriş kablosu gerekmektedir.