Pansuman Nasıl Yapılır? 4 Önemli Malzemesi Nedir?

pansuman nasıl yapılır

pansuman nasıl yapılır


Pansuman Nasıl Yapılır? Pansuman yaranın büyüklüğüne ve durumuna bağlı olarak farklı şekilde yapılır.

Ufak sıyırık çizik ve hafif yolluk kanamalarda pansuman için öncelikle yarayı temizlemek ardından hava alacak şekilde gazlı bez ile sarmak gerekir.

BUNA DA BAKIN👇
Mum Nasıl Yapılır? Gereken 6 Doğru Malzeme! (detaybilgi.com)

Pansuman nedir sorusuna kısa şekilde cevap vermek amacıyla pansuman, yara bölgesinin enfeksiyon kapmaması ve hızlı şekilde iyileşebilmesi için düzenli olarak yapılan işlemdir.

Pansuman Malzemeleri Nelerdir?

Pansuman Malzemeleri Nelerdir?
Pansuman Malzemeleri Nelerdir?

Pansuman için gerekli malzemeler aşağıda maddeler halinde yer alır.

  1. Sargı bezi, gazlı bez, yara bandı
  2. Batikon, oksijenli su,
  3. Plaster, sabitleme bandı
  4. Yara antiseptik sıvılar, yara bakım kremleri

Pansuman için temel gereksinimler bunlardır. Fakat ameliyat sonrasında oluşan dikişler için ya da daha farklı büyük yaralar için yapılan pansumanlar da farklı müdahaleler gerekebilir. Açık yaraya pansuman nasıl yapılır sorusu pek çok kişi tarafından sorulur. Açık yaraya pansuman yapabilmek için ilk önce batikon ile yaranın etrafı temizlenir. Ardından steril gazlı bez ile açık yara kapatılır.  Yarının büyüklüğüne bağlı olarak ilgili nemlendirici ve yara kremleri gazlı bezi kapatmadan önce açık yaraya sürülür.

Pansuman yaparken ellerin dezenfekte edilmesi son derece önemlidir. Ayrıca pansuman malzemelerinin tek kullanımlık olması gerekir.

Ameliyat olduktan sonra da ilgili dikişleri koruyabilmek adına her 2-3 günde bir pansuman yapmak gerekir. Bölgede ki sütür sayısına bağlı kremleri ve batikonu yaymak gerekir. Dikişlerin bazı çeşitlerine göre birkaç günden sonra pansuman yapmaya gerek yoktur. Deride 1-2 sütür var ise doktor süreci hızlandırmak adına gazlı bez ile bölgeyi kapatmaya gerek duymayacaktır.

Yazıyı Değerlendirir misiniz?
[Toplam: 28 Ortalama: 5]

Comments are disabled.